5 boeiende feiten over eieren.

Een ei is een goede bron van vitamine D

Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12. Wist je dat een ei een van de weinige voedingsmiddelen is die van nature een goede bron is van vitamine D, een nutriënt waarvan de opname in veel Westerse landen te laag is? Een kippenei (60 g – gewichtsklasse M), en met name de dooier, levert gemiddeld bijna een vijfde van de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag.

Haal meer uit een ei dan enkel het eiwit

Het wit van ei is vrij van vetten en cholesterol. In de eidooier zitten de meeste eiwitten, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Wie enkel het wit van ei neemt, mist deze belangrijke voedingsstoffen. En ja, met de eidooier krijg je ook wat cholesterol binnen maar cholesterol uit eieren is minder van invloed op ons cholesterolgehalte dan vroeger werd gedacht. Overdrijf er ook niet mee. Hou je aan zo’n 6 eieren per week.

Eieren nemen makkelijk geurtjes op

De poriën in de eierschaal zorgen ervoor dat eieren makkelijk geurtjes opnemen. Dit betekent helaas dat ze de geur overnemen van hun sterk geurende buren in de koelkast. Hou ze daarom op afstand van producten zoals uien, vis, prei, kaas… In onze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart.

Spoel eieren met koud water na het koken

Of je nu een zacht- of hardgekookt ei verkiest: 1 ding blijft hetzelfde. Als de gewenste kooktijd verstreken is, giet je het kookwater af en spoel je de eitjes met koud water. Zo zorg je ervoor dat het kookproces stopt.

Eitjes leggen is een dagtaak

Het inwendige eifabriekje van een leghen staat nooit stil. Gemiddeld levert ze elke 24 uur een afgewerkt ei af. De aanmaak van de schaal is de meest tijdrovende fase.

3 manieren om eieren te pocheren

Een stevig eiwit en een dooier die er zachtjes uitloopt wanneer je erin snijdt… Een gepocheerd ei maken klinkt misschien moeilijk, maar het valt eigenlijk best mee. De moeilijkheidsgraad hangt vooral af van de manier waarop je te werk gaat: de klassieke werkwijze, met vershoudfolie of met een muffinvorm.

Lees meer