3 manieren om eieren te pocheren

Een stevig eiwit en een dooier die er zachtjes uitloopt wanneer je erin snijdt… Een gepocheerd ei maken klinkt misschien moeilijk, maar het valt eigenlijk best mee. De moeilijkheidsgraad hangt vooral af van de manier waarop je te werk gaat: de klassieke werkwijze, met vershoudfolie of met een muffinvorm.

De klassieke werkwijze

Bij de klassieke manier ga je een ei pocheren in een kookpot met water:

  1. Vul een hoge kookpot voor 3/4de met water, voeg een scheut azijn toe en breng aan de kook. Gebruik zeker geen zout!
  2. Breek elk ei in een aparte koffiekop en zorg dat de dooier heel blijft.
  3. Zet het vuur zachter zodat het water net onder het kookpunt blijft. Roer nu met een lepel in het water tot er een draaikolk ontstaat.
  4. Leg een halve eierschaal in het midden van de pot. Als deze in mooie rondjes draait, kan je starten met pocheren.
  5. Neem de eierschaal weg en giet het eerste ei in het midden van de pot met kolkend water.
  6. Laat 1 à 2 minuten pocheren en haal het ei met een schuimspaan uit de kookpot.
  7. Droog het gepocheerde ei op keukenpapier en serveer meteen.

Een ei pocheren met behulp van vershoudfolie

Vershoudfolie is in veel keukens onmisbaar. Ook om eieren te pocheren is het een handig hulpmiddel:

  1. Neem een flink stuk vershoudfolie en leg dit in een kommetje. Wrijf de folie in met olie of bakspray.
  2. Breek het ei bovenop de folie en breng daarna de punten van de folie naar elkaar toe om een zakje te vormen.
  3. Draai de uiteinden van het zakje goed in elkaar en leg er een knoop in.
  4. Breng water aan de kook in een kookpot en leg hierin het buideltje. Je kan ook meerdere zakjes tegelijk pocheren. Laat ze 5 à 6 minuten in het kokende water liggen. Laat het water niet té hard koken.
  5. Haal de zakjes uit de kookpot en snijd ze voorzichtig open. Klaar!

Eieren pocheren in een muffinvorm

Wil je nóg sneller te werk gaan en meerdere eieren tegelijk pocheren? Dan is een muffinvorm de oplossing:

  1. Beboter elk vormpje, doe er een eetlepel water in en breek hier vervolgens het ei op.
  2. Zet de muffinvorm 12 minuten lang in een oven van 170°.
  3. Haal de vorm uit de oven, neem de eieren er voorzichtig met een lepel uit, en voilà: je hebt meerdere gepocheerde eieren in één keer!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + elf =